Microsoft lanserte forrige uke release kandidaten til Windows Home Server 2011. Det er lenge siden Microsoft har kommet med en ny versjon av den nokså populære Home Server versjonen, som bygger på Windows Server, men har en forenklet brukergrensesnitt og et «kontrollpanel» som er beregnet på hjemmebrukere.

Programvaren er beregnet for små servere og pcer i hjemmet, og lar deg dele mapper på serveren, samt ta backup både av enkelt filer og hele pcer til Home Serveren, for å så legge backupen tilbake ved f.eks diskhavari eller lignende.

Etter å ha testet Windows Home Server 2011 RC i noen dager, så må jeg si at det var veldig enkelt å sette den opp, og det var enkelt å dele både mapper og ta backup til Home Server «pcen». Bakdelen som jeg ser er den omstridte fjerningen av «Drive Extender» funksjonen som lot deg slå sammen flere disker til EN lagringsdisk. Nå må du tenke på at disken du installerer Home Server på har nok kapasitet til å lagre det du trenger, siden den automatisk deler opp disken din i to partisjoner, en for selve operativsystemet og en for delte mapper.

Windows Home Server er bygget på Windows Server 2008 R2 (samme kjerne som Windows 7, build 7601) og er inkludert Service Pack 1 som kom ut i RTM i januar (men ikke offentlig enda).

Husk at dette er RC (release kandidaten) og den endelige versjonen er ventet senere i år. Test versjonen går ut i august 2011. Det er usikkert om du kan installere den ferdige versjonen over RC versjonen, eller om du må formatere og legge inn alt på nytt når den endelige versjonen kommer. Du bør derfor kun bruke RC versjonen til test, og ikke som en «live» server.

Dette er kontrollpanelet Microsoft vil at du skal bruke, og gjør hoved oppgavene enkelt for alle. Men Windows Home Server kan brukes som en vanlig server/pc og du kan installere det meste av programvare som du ønsker. Noen virusprogram kan være vanskelig å få installert om du ikke har server utgavene.

Dette bakgrunns bildet ser du hele tiden på skrivebordet, og den forteller deg at du ikke bør gjøre de store endringene direkte i Home Server, men bør bruke kontrollpanelet.