UK_Prd_Bx_Gbl_Win_7_Hm_Prem_v2UK_Prd_Bx_Gbl_Win_7_Pro_v2UK_Prd_Bx_Gbl_Win_7_Ult_v2

I morgen lanseres Windows 7 offisielt. I Norge vil Windows 7 kun være tilgjengelig på norsk på ferdig pcer som har Windows 7 installert. Men fra 31 oktober kan du også kjøpe Windows 7 norsk versjon i butikken.

w7versj1

Windows 7 kommer i tre versjoner som selges i butikken, og det er Home Premium, Professional og Ultimate.Min personlige anbefaling til de fleste er å kjøpe Home Premium, som bør holde til det meste for de fleste. Trenger man muligheten til å ta over pcen via Remote Desktop fra andre pcer eller muligheten for å koble seg på bedriftsnettverk, må man opp på Professional utgaven, og hvis du trenger Bitlocker eller muligheten til å enkelt bytte språk må du opp på Ultimate. Ønsker du å bytte språk på din engelske Home Premium eller Pro utgave, så kan du lese her….

I tillegg er det tre valgmuligheter av hver Windows 7 versjon, og det er (trykk her for å se prisene på de ulike utgavene):

OEM, oppgradering og fullversjon og jeg skal her prøve å forklare forskjellen:

OEM

En OEM lisens selges normalt kun med nye pcer, men det har blitt et fast valg hos de fleste nettbutikkene til folk som bygger pcer selv. En OEM lisens binder seg opp mot hovedkortet i pcen du installerer og aktiverer Windows 7 på første gangen. Det betyr at om du bytter hovedkort, så får du ikke aktivert Windows 7 igjen, uten å ringe Microsoft for å aktivere over telefon. Noen ganger går dette bra, andre ganger ikke. Så det er en risk å ta ved å velge en OEM lisens hvis du bytter pcer ofte.

Du kan lese mer om hvilke betingelser som følger med en OEM lisens her…. og her…. (et word dokument hos MS)

Anbefaling: Har du en pc du tenker du skal bruke de neste 2-3 årene, og ikke har planer om å bytte ut hovedkort etc, så er OEM lisensen noe for deg.

OPPGRADERING

Oppgraderings utgaven fungerer slik at du kan oppgradere din Vista utgave for å så beholde alle filer etc på disken din. (obs, du bør ta backup uansett). Har du andre operativsystem enn Vista kan du starte installasjonen fra OSet du har, men du må da ta en “clean install” altså, filene på disken du installerer Windows 7 på blir slettet.

Det finnes også en mulighet til å installere en “clean install” altså formatere disken din direkte fra DVD platen til Windows 7, men da må du installere Windows 7 to ganger før den lar deg aktivere din oppgraderings lisens. En oppgraderings lisens kan også flyttes til andre pcer, men du kan kun bruke den samme lisensen på EN pc samtidig. Men du kan bytte hovedkort etc uten problemer, den fungerer altså som en fullversjon, men krever at du har et OS fra før av.

Mer ny info: Det spiller ingen rolle om hvilken type lisens du hadde fra før av på Vista (OEM, oppgradering, fullversjon). Du får den versjonen du har kjøpt til Windows 7.
Så har du en Vista OEM lisens fra før og du kjøper en oppgraderings lisens til W7, så får den nye installasjonen din OPPGRADERINGS versjonen (du kan bytte hardware, pcer etc).
Har du Vista FULLVERSJON og bytter til Windows 7 OEM, så får du W7 OEM lisens, og mister da fullversjonsmulighetene du hadde i Vista

Anbefaling: Har du Vista på pcen din i dag, og ønsker å beholde filene dine uten å måtte flytte dem så er oppgraderings lisensen noe for deg. Har du andre operativsystem enn Vista kan du like godt kjøpe OEM eller fullversjon.

FULLVERSJON

Fullversjonen gir deg alle valgene du ønsker. Du kan enten oppgradere din Vista, du kan ta en “clean install” rett fra DVD platen og du kan flytte lisensen til så mange pcer du vil, men du kan kun bruke lisensen på EN pc samtidig. Folk som har testet dette, sier at de har fått installert Windows 7 3 ganger på 3 ulike pcer uten problemer, men du kan risikere å få problemer om du har tre pcer kjørende på samme lisens, når de begynner å laste ned oppdateringer etc fra Windows update.

Anbefaling: Bytter du pcer ofte eller bytter du hardware ofte, så er fullversjonen noe for deg. Husk at Windows 7 er operativsystemet som gjelder for de neste 2-3 årene minst, så greit å ha en fullversjon om du tenker at du kommer til å bytte pc i løpet av den tiden.

N Versjon hva er det?

Windows 7 kommer også i en versjon som heter N (f.eks Home Premium N). Dette er en versjon uten Windows Media Player. Ellers er den helt lik som de andre versjonene.

————–

VG