Jeg har tidligere skrevet om XP Mode som du finner i Windows 7 Pro, Ultimate og Enterprise. I de tilfeller der du har gamle programmer eller hardware som ikke fungerer i Windows 7, kan XP Mode være et alternativ. Bakdelen er at XP Mode ikke kjører på den mest «vanlige» Windows 7 versjonen, nemlig Windows 7 Home Premium.

Men nå har det kommet et alternativ som kan kjøres på alle Windows 7 versjonene og som fungerer på samme måte som XP Mode (programmet bruker jo faktisk XP Mode, men skallet rundt er byttet ut fra Windows Virtual PC til VmLite). Programmet kan lastes ned herfra (krever at du registrerer deg).

Jeg kan jo oppsummere å si at VmLite fungerer helt greit, men ikke like godt som Windows Virtual PC og XP Mode. Bl.a vises startlinjen og start knappen til XP Mode på skrivebordet ditt så lenge du kjører programmer via XP Mode. Det er ikke noe stort problem, men det er ikke slik i den originale XP Mode. Fordelene er at du kan kjøre VmLite på alle typer av Windows 7, og at programmet fungerer på så og si samme måte som originale XP Mode ved at du kan starte programmer du har installert i XP Mode rett fra startmenyen i Windows 7.

Her er min test av VmLite:

Installasjon

Etter at du har lastet ned VmLite må du gjennom en enkel installasjon, ikke mange valg, og bør gå greit for de fleste.

w7vmlite001

w7vmlite002

Huk av for Klarer alltid… og så trykk installer.

w7vmlite003

Da var del en av installasjonen ferdig, dette er selve «skallet».

w7vmlite004

Du får da opp følgende valg, og om du ikke har lastet ned XP Mode fra før av, kan du velge alternativ 3, Download from the Internet.

Oppdatering 02.06.2010. Det ser ut som om valget Download from the Internet er borte om du kjører Home Premium f.eks, du må da laste ned selve XP Mode fra Microsoft. Gå til følgende adresse: http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx så må du velge at du har Windows 7 pro eller høyere, velg så riktig bit versjon (32bit eller 64bit) samt hvilket språk du vil ha XP på, og så last ned filen. Husk å lagre filen på f.eks skrivebordet, slik at du kan velge alternativ 2 på bildet over, og så velge hvor filen er lagret der.

Her er et skjermbilde fra siden til Microsoft:

Da skal du være klar til å kunne fortsette installasjonen….

w7vmlite005

Diverse oppsett til selve XP Mode, bla bruker og passord og…

w7vmlite006

innstillinger for oppdateringer. XP Mode kjører en uavhengig XP Sp3 installasjon, som krever oppdateringer på lik linje som før.

w7vmlite007

Da er VmLite med XP Mode snart klar for bruk.

VMLite m/ XP Mode i bruk

Dette er selve XP bildet der du kan installere programmer som skal brukes i XP Mode.

w7vmlite009

Som med den originale XP Mode legges programmer installert i XP Mode på start menyen i Windows 7, og du trenger derfor ikke å gå inn i XP for å starte programmene.

Her kjører jeg OpenOffice via XP Mode rett på skrivebordet i Windows 7. Men en bakdel med VmLite er at du ser XP startlinjen over Windows 7 startlinjen når du kjører programmer. I den originale XP Mode så du aldri denne linjen. Det er ikke noe stort problem, men gir ikke samme følelse av at programmet «kun» kjøres i Windows 7. (trykk på bildet for stor utgave)

Noen av innstillingene i VmLite, alt er satt opp fra før av, og det er lite du kan endre på.

Konklusjonen er at dette fungerer helt greit, og er et godt alternativ for de som har Windows 7 Home Premium eller lavere. Med unntak av at XP startlinjen er synlig hele tiden mens VMLite/XP Mode kjøres, så fungerer dette ellers helt likt som Microsofts eget alternativ.