Jeg bruker mye tid på å finne de rette løsningene jeg kan anbefale til mine kunder, venner, familie og dere som leser denne bloggen. Jeg har sjekket en del rundt på nett og har de siste årene brukt en tjeneste fra USA som heter Idrive.com. Prismessig har den gode betingelser, men en bakdel er det, og det er hastigheten. Det tar år og dager både for å laste opp og laste ned filer.

Den dyreste pakken for privatkunder koster ca 1.000 kroner per år (for 12 mnd ab.) og gir deg 500 GB med plass. Det bør holde for de fleste. Men som sagt, serverene ligger i USA, og det tar lang tid til tider. Har derfor vært ute etter å få testet noen tjenester her i Norge, som ikke koster skjorta, og som er enkle å bruke. Og i tillegg har jeg ett annet krav, og det er at programvaren skal kunne kjøres på alt fra Windows XP, Vista, Windows 7 og Windows Server 2008 (R2). Og det er det mange tjenester som ikke tilbyr, særlig det å kunne bli kjørt på en server. Jeg har sjekket ut OBC Online Backup, men de oppgir jo ingen priser på sine nettsider, og det skjønner jeg da jeg hadde en kunde som brukte dem. For 10 GB med lagring, tar de hele 5.100 kroner ink. mva per år. Og prisen øker drastisk ut i fra hvor mye plass du trenger. Pakkene går på 5 GB om gangen, og prisen øker med ca 2.000 kr per år per 5 GB.

Frem til nå har jeg ikke trodd noen norske tilbydere kunne konkurrere med Idrive, men det var frem til jeg hørte om Jotta (www.jotta.no). Jeg så  en annonse i Pc World der de i samarbeid med Jotta tilbyr Online backup tjeneste. Opprettet en gratis konto, men det ble med det, og så har det gått i glemmeboken. Men nå har jeg bestemt meg for å teste Jotta skikkelig, og har valgt pakken «Ubegrenset».

Du begynner med å lage deg en konto på nett. Det tar ikke lange tiden, litt info om deg selv, og betalings alternativ, og så får du en bekreftelse epost som du må trykke på før kontoen er aktivert. Og så kan du starte.

Du laster ned programmet fra sidene til Jotta. Logger deg inn, og velger hva du skal ta backup av, og så begynner programmet å ta backup med en gang. Jeg legger ved bildene fra installasjonen nederst i denne tråden.

Programmet er så enkelt å bruke at til og med bestemor burde greie dette. Men at det er så enkelt å bruke, går litt utover innstillinger jeg som en proff bruker ønsker.

Som du ser, ikke mange valg her. En ting jeg mangler, er muligheten til å velge når backupen skal tas. Ellers er det jo en fordel med et enkelt brukergrensesnitt, for da er muligheten for å ikke få det til liten også hos de som ikke kan så mye data.

Så fort du har lagt til en mappe, skanner den mappen, og så begynner den å laste opp filene. Du får ingen spørsmål, ingen valg, den bare begynner med kopieringen.

Hastigheten virker ikke å være noe særlig bedre (heller dårligere) enn hastigheten til Idrive.com. Jeg får ca 290 KB/s på «små» filer (denne her er på 36 MB).  Så mine ca 55.000 bilder på 124 GB vil ta 6 dager å laste opp ser det ut som. Men etter å ha regnet litt på det, så er vel dette max hastigheten min ut med min 2.5 mbit linje i uthastighet.

Men når det er sagt, så har det jo liten betydning så fort hovedbolken av filer er lastet opp. Etter det vil jo bare nye og filer som er endret blir lastet opp, og da vil det jo stort sett alltid være mindre datamengder vi snakker om.

Jeg kommer til å teste dette programmet og tjenesten i ett år nå, og kommer til å poste en oppdatering om noen måneder over hvordan jeg synes dette virker over tid. Første inntrykket mitt gir Jotta terningkast:

Pluss med Jotta:

  • Pris (max 49 kr per mnd, ink mva) da for ubegrenset plass
  • Veldig enkelt å installere og bruke
  • Servere i Norge
  • Beste og billigste løsning i Norge per dags dato.

Minus med Jotta:

  • Litt for enkelt brukergrensesnitt, for få valg. Ønsker å kunne velge når på døgnet det tas backup.
  • Ingen krypteringsnøkkel som sikrer dataene på selve serveren.

Under finner du skjermbilder av installasjonen, som var utrolig enkel å grei. Få tjenester som tilbyr så enkel installasjon og oppstart:

Etter du har registrert deg på nettsiden, får du opp denne siden med all info du trenger for å starte.

Du laster så ned klienten, og starter installasjonen, her er bilde for bilde av hele prosessen:

Den begynner da å laste rett opp etter du har lagt til en mappe eller filer

290 KB/s er den høyeste hastigheten jeg får ut på min 2 Mbit linje (ut hastighet)