Microsoft lovet at de skulle lansere en gratis utgave av Office 2010, som de ville kalle Office 2010 Starter. Denne versjonen har nå begynt å rulle ut hos de store pc produsentene. Office 2010 vil ikke bli solgt i butikken, i steden for prøve versjonen av Office 2007 (som ofte varte i 60 dager) så vil du nå få med Office 2010 Starter, denne vil aldri gå ut, men har sine begrensinger. Det inneholder kun Microsoft Word og Microsoft Excel, og du får reklame, nede i høyre hjørne. Du vil når som helst ha muligheten til å oppgradere til en betalt versjon, ved å trykke på en knapp som er plassert flere steder i både Word og Excel.

Men er dette en konkurrent til OpenOffice, det vil jeg se på i denne testen.

Jeg har i dag testet Office 2010 Starter og her kommer skjermbildene fra testen jeg gjorde:

Denne Office versjonen krever ingen produktnøkkel under installasjonen, men så vil den være ferdig installert for de fleste når de kjøper en ny pc.

Som du ser inneholder Office 2010 Starter kun Excel og Word, som da vil erstatte Works. Men på den andre side kan det være den tar noen folk fra OpenOffice med Excel utgaven. PowerPoint mangler uansett.

Så de «vanlige» bildene du må gjennom etter en Office 2010 installasjon:

eller, dette valget er nytt i Office 2010 Starter, de to neste er «standard»

Trykk på bildet for stor utgave. som du kan se ser denne Word utgaven ut som vanlig Word 2010, med unntak av reklamen nede til høyre, og kjøp/oppgrader knappen oppe til høyre.

trykk på bildet for større utgave. Excel ser også nokså normal ut, men den også har reklamen nede til høyre og kjøp/oppgrader knappen oppe til høyre.

Også under hjelp siden finner du knapp for kjøp og oppgradering, samt mer info om hvilke fordeler du får ved å kjøpe Office 2010.

Denne siden kommer du til om du trykker på kjøp knappen i Norge, trykk på bildet for stor utgave

Microsoft Word 2010 Starter info

Microsoft Excel 2010 Starter info

Konklusjonen er at dette er en helt basic Office pakke som gir deg tilgang til Word og Excel. Den inneholder basic funksjonene, men en rekke avanserte tjenester både i Word og Excel er utelatt. Men den vanlige bruker vil neppe savne så veldig mye.

PowerPoint mangler, og gjør derfor ikke denne pakken til en skikkelig motstander til OpenOffice, dog at Excel biten nok vil gjøre slik at noen ikke vil trenge noe annet enn Office 2010 Starter. På sikt vil kanskje Microsoft legge til PowerPoint også, og da har OpenOffice fått seg en skikkelig konkurrent. Selve reklame delen er bare et lite bilde nede i høyre hjørne, og er ikke noe som man legger så veldig mye til. Jeg har ikke testet utgaven lenge nok til å se om det er andre reklame ting som kommer frem, f.eks popup bilder eller noe slikt. Men trolig er det bare reklamebildet nede til høyre som er det som er av reklame.

Utgaven vil som sagt ikke bli solgt, den vil kun følge med nye pcer med Windows 7 ferdig installert. Dette vil også hindre Office 2010 i å ta alt for store markedsandeler fra OpenOffice, siden den er lett tilgjengelig for nedlasting. Men Microsoft kan jo fort endre seg, og gjøre Office 2010 Starter tilgjengelig for nedlasting også, det vil bare tiden vise.

Enkel å grei Office utgave, ingen reell OpenOffice konkurrent enda.