Microsoft Technet er stedet for deg som liker å teste Microsoft produkter. Technet gir deg tilgang til så og si all programvare Microsoft har laget (og som de kommer til å lage) og gir deg rikelig med lisenser til å kunne teste så mye du ønsker. EULA betingelsene sier at du IKKE kan bruke programvaren fra Technet på pcer som bruker i det daglige, med unntak om du faktisk driver med testing på den pcen. Så la oss si at du vil teste Microsoft Project på en pc med Windows 7 Ultimate og Office 2010, ja så er du innenfor. Det står jo ikke hvor lang ting du skal bruke på testingen din…så lenge du tester noe.

Edit 23.09.10: Det har skjedd forandringer i antall lisenser på Technet, les mer her…

Hvorfor bør jeg kjøpe Technet?

I praksis vil dette si at mange av de som skaffer seg Technet bruker programvaren på pcene sine i stedet for å kjøpe lisenser i butikken. Og det skal ikke mye til før det lønner seg med et Technet abonnement. Har du tenkt å kjøpe deg en fullversjon av Windows 7 Home Premium, Pro eller Ultimate så kan det lønne seg å kjøpe Technet i stedet for. Da får du ikke bare en lisens, men 5(2), til hver eneste type (altså 5(2) til HP, 5(2) til Pro, 5(2) til Ultimate osv). I tillegg får du like mange lisenser til Office 2007 og Office 2010. Og MYE annet.

Ny info 20.10.2010: Microsoft gjorde i forrige måned en endring i antall lisenser. Technet Pro gir deg nå 5 unike produktnøkler per produkt (som kan aktiveres 10 ganger per nøkkel), mens Technet Standard gir deg 2 unike produktnøkler per produkt (som kan aktiveres 10 ganger per nøkkel). I tillegg får du med en Windows 7 Enterprise/Pro MAK nøkkel med 500 aktiveringer om du kjøper Technet Pro. Server 2008 R2 og Server 2008 lisenser er alle MAK nøkler med 500 aktiveringer per produkt.

Husk at du både av Windows 7, Vista og XP også får med N (KN) lisenser, som er uten MediaCenter. MediaCenter kan lastes ned gratis fra Microsoft, så i prinsippet får du da enten 5 eller 2 ekstra lisenser per produkt for alle typer som har N versjoner. (50 eller 20 aktiveringer)

Må jeg betale på nytt hvert år??

Du betaler for ett år, etter det året velger du selv om du vil fortsette eller ikke. Om du ikke fortsetter, kan du fortsatt bruke alle lisensene du har generert, men du kan ikke generere nye lisenser, eller laste ned nye filer. Så trikset de «fleste» bruker er å generere alle lisensene til alle programmene, og så laste ned alle .iso filene du kan tenke deg mens man har et aktivt Technet abonnement. Microsoft har også vært så snille og laget en egen eksport knapp for lisensene, som eksporterer alle lisensene til en fil du kan lagre et trygt sted. Enkelt og greit.

Microsoft lanserte nylig en «billig» utgave av Technet, som er beregnet for «desktop» testere. Den største forskjellen er at man ikke får med Enterprise versjoner av noen typer programmer. Ellers får man alt de fleste vanlige folk trenger.

Prisene på Technet varierer ut i fra hvilket land man bor i. Før kunne vi i Norge bestille Technet i USA, men nå ser det ut som om Microsoft har stoppet denne muligheten. Prisen for Technet Standard er likevel ikke så høy her i Norge, «bare» 400 kroner mer enn i USA, så da er det like greit å kunne benytte seg av Norge når man bestiller.

Hva bør jeg velge? Standard eller Professional?

Som du ser vil Technet Standard være den mest aktuelle for de fleste, til ca 1.300 kroner for ett år er dette ca 700 kroner under hva du må betale for en fullversjon av Windows 7 Ultimate. Det siste valget (med Media) kan kun benyttes om du kjøper et Technet abonnement her i Norge. Om du trykker her… får du opp et Excel ark som viser forskjellen mellom Standard og Pro. Av de «vanlige» programmene er det kun Windows 7 Enterprise du ikke får med i Standard utgaven.

Her er forskjellen mellom de tre typene som er tilgjengelig: (trykk på bildet for stor utgave, eller gå her… )

Som sagt, de fleste vil ikke trenge mer enn Standard.

Priser for Technet i Norge

Som jeg har nevnt koster selvsagt Technet mer i Norge enn i USA, det er jo ikke noe nytt, at ting koster mer i Norge enn andre steder.

Prisen for Standard er 1.647 kroner inkludert MVA, som er ca 453 kroner dyrere enn i USA.

Prisen for Professional er 2.889 kroner inkludert MVA, som er ca 900 kroner dyrere enn i USA. (1.350 kroner dyrere med promo kode)

Edit: Ser ut til at Microsoft har stoppet bruken av norske kreditt kort. Jeg har i dag prøvd med to Mastercard, et VISA kort og et Amex kort, og får samme feilmelding hver gang:

Så kan være denne muligheten er stoppet helt nå. Skal oppdatere dere om det skjer noe nytt.

Tips til deg som kjøper Professional versjonen

Microsoft har ofte «promo» koder til Technet Professional versjonen når du skal kjøpe for første gang. Det lønner seg å bruke litt tid på internett for å se om du finner en kode som er gyldig. Normalt er 25% rabatt, men de beste tilbudene har vært hele 40%. Nå som Standard versjonen har kommet, er det mer usikkert på om det kommer slike promo koder, men det er verdt å søke. Noen har fungert på de norske prisene også, men det er lenge mellom hver gang du finner en slik kode.

Akkurat nå er det koden TNWNF som fungerer på Pro utgaven uten Media. Denne gjelder for Norge også.  Den gir deg 25% avslag i prisen.

Hva er godkjent bruk av Technet kontoen?

Micrososft lister følgene som godkjent bruk av kontoen og lisensene;

What are the testing scenarios I can use TechNet Subscriptions software?
Please be aware that subscribing to TechNet does not grant user rights to test as part of a software application development effort.

The following testing scenarios can be used during the software evaluation process.

 • Software test scenarios allowed with TechNet Subscriptions
 • TechNet Subscription software may be tested to determine the following:
 • Install/Uninstall – Time and process required for full, partial or upgrade software install/uninstall processes and system integration.
 • Recovery – Capacity for software to recover from crashes, hardware failures, or other catastrophic problems.
 • Security – Defining software’s ability to protect against unauthorized internal or external access.
 • Compatibility – Gauging software performance in existing or new hardware, software, operating system or network environments.
 • Comparison – Evaluating software to determine product strengths and weaknesses as compared to previous versions or similar products.
 • Usability – Assessing satisfaction among end users, observing end user utilization and understanding user interaction scenarios.
 • Performance – Ensuring software will perform as expected to requirements.
 • Stability – Estimating individual software’s ability to perform consistently, relative to system demands.
 • Environment – Determining software settings while software is being evaluated by end users in existing infrastructure.

Konklusjon – hvorfor velge Technet?

Hvorfor skal du velge Technet? Ja det kan være mange grunner til det. Leser du bloggen min, er du trolig litt mer opptatt av data enn gjennomsnittet, og da er nok Technet virkelig noe for deg. Har du mange pcer i huset? Tester du mye, reformaterer du mye? Ønsker du deg det nyeste innen Microsoft produkter? Om du svarer ja på noe av dette er Technet noe for deg. For en pris som ligger under EN full lisens på Windows 7 Ultimate får du f.eks 5(2) lisenser til hver eneste Windows versjon (Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows Server 2003 etc. Og 5(2) lisenser til alle Office versjonene. Hver lisens kan du aktivere minst 10 ganger, så i prinsippet får du 50 eller 20 lisenser til hvert produkt. Til Windows Server 2008 R2 og vanlig Server 2008 får du EN MAK nøkkel med 500 aktiveringer per produkt. Technet Pro gir deg altså 500 aktiveringer for R2 Enterprise/Standard, 500 aktiveringer for R2 Web/HPC og 500 aktiveringer til R2 DataCenter. Samme for vanlig Server 2008. Technet Standard gir deg «kun» 500 aktiveringer for R2 Enterprise/Standard og vanlig Win 2008 Enterprise/Standard. Technet Pro gir deg også en MAK nøkkel til Windows 7 Enterprise/Pro med 500 aktiveringer, og 100 aktiveringer til Vista Enterprise/Business.

Det holder til MASSE testing og mange pcer i huset.

Til folk som bruker virtuelle test pcer, er virkelig Technet gull verdt. Jeg personlig bruker nokså mange lisenser (aktiveringer) per år.

Her er link til siden der du bestiller, husk å velge Norge nå som det ser ut som om MS har sperret norske kort. Og velg Standard om du vil ha mest valuta for pengene.

PS! Ikke gå i fellen…

Med så mange lisenser tilgjengelig er det lett å gå i fellen ved å bli fristet til å selge en lisens eller to. Men IKKE gjør det. Det blir garantert oppdaget en gang i tiden, og hele kontoen din og alle lisenser til alt du har lastet ned blir svartelistet. Bruk lisensene til deg selv (og i huset, hos familie etc), men ikke selg dem. Vær også veldig varsom med hvem du eventuelt gir bort lisenser til, egentlig burde du ikke gjøre det i det hele tatt. Dette er ett så bra tilbud at du burde bruke lisensene selv, og de du ikke får brukt, ja de kan jo komme godt med senere. Husk at Windows og Office nok varer i minst to år til. Og XP lever jo i dag 10 år etter, så greit å ikke bruke alle lisensene på en gang.