Jeg har skrevet om Technet flere ganger før, og har til nå pleid å anbefale Technet til de som tester mye programvare, og trenger tilgang til det meste av Microsofts programmer, sammen med lisenser til disse.

Da jeg ble medlem i 2010 fikk jeg tilgang til 10 produktnøkler til de fleste Microsoft produkter, som Windows 7, XP, Vista, Office 2007, Office 2010 etc. I tillegg fikk jeg med min Tehnet Pro konto tilgang til Enterprise lisenser som f.eks 500 aktiveringer til Windows 7 Enterprise og til alt av server programvare.

Det skulle da være ganske umulig å gå tom for lisenser under testing. Ny programvare er hele tiden tilgjengelig på Technet, og så lenge du fornyet kontoen din fikk du tilgang til nye produkter og nye nøkler. Og på toppen av dette kunne du beholde alle nøklene som du hadde generert på Technet kontoen din for resten av livet om du valgte å avslutte kontoen. Du kunne da selvsagt ikke generere nye nøkler, men alle nøklene du allerede hadde generert kunne brukes sammen med alle .iso filene du hadde lastet ned. Selvsagt så lenge du fortsatt drev med testing av programvaren etter EULA betingelsene.

Alt dette har kostet $349 for første året og så $249 de neste årene i USA. I Norge har prisen ligget på rundt 3.000 kroner første året og så 2.000 de neste årene.

For den lave prisen har det selvsagt vært fristende for pirater å skaffe seg en Technet konto, for å så selge hver lisens 10 ganger (eller flere). Dette fordi hver produktnøkkel kan aktiveres 10 ganger automatisk. Her er det store penger å tjene, og uskyldige kjøper det de tror er ekte programvare, siden de får aktivert, men så blir nøkkelen svartelistet etter en stund, og kunden sitter igjen med ingenting.

Microsoft har selvsagt tatt dette på alvor, men måten de har gjort det på er kanskje ikke den beste når det gjelder å ivareta betalende kunder, som år etter år betaler for sin konto, og som ikke misbruker sine produkter og lisenser.

I september 2010 kom det første store kuttet. Da reduserte de antall lisenser for Technet Pro med 50%, fra 10 per produkt til 5. Så reduserte de Technet Standard fra 10 til 2.

Utover denne endringene skjedde det ikke så mye. Men for oss betalende kunder fikk vi altså redusert antall nøkler med 50%-80% uten at prisen forandret seg noe som helst.

I mars 2012 kom det neste kuttet i antall nøkler. Da fikk Technet Pro kundene redusert antall lisenser fra 5 til 3. Technet Standard fikk beholde sine 2. På samme tid reduserte også Microsoft muligheten til å generere mer enn 44 nøkler (blant alle produktene på kontoen) per 24 timer. Dette for å forhindre at pirater kjøper en konto, genererer alle nøklene og lar kontoen ligge død. Før denne endringen kunne du faktisk sitte å generere nøkler til alle produktene dine på samme tid.

I juli 2012 kom den siste endringen til nå, i god tid før Windows 8 skulle bli lansert på Technet (i august). Og nå virker det som om de har gått litt for langt. De har nå fjernet tilgangen til alle «klient» programmer, som Windows 7 Home Premium, Ultimate etc, og ulike Office 2007 pakker, samt enkelt Office programmer som Outlook.

Du får nå noen utvalgte programmer som Enterprise versjoner og Pro versjoner. Du får fortsatt tilgang til alle de nyeste Windows og Office versjonene, men bare i færre utgaver.

De har i tillegg redusert antall genereringer fra 44 per 24 timer til 10 per 24 timer. Det betyr at du aldri kan generere mer enn 10 nøkler totalt på kontoen din per døgn.

De to tingene over kan man leve med. Man trenger ikke å teste HVER Windows utgave eller HVER Office utgave (Pro, Standard, Ultimate et). Så lenge du får testet hovedutgavene, de som inneholder alt, så er man langt på vei.

Men den siste endringene synes jeg lite om, og den er ikke lett å skjønne for folk som faktisk har betalt for kontoen sin i flere år og som ønsker å fortsette med dette.

Som nevnt kunne du tidligere velge å ikke fornye kontoen din, og likevel beholde retten til å kunne aktivere og bruke programmer du allerede hadde generert og lastet ned, kalt perpetual license rights. Disse betingelsene er nå endret helt. For alle kontoer fornyet eller kjøpt etter 16.juli 2012 gjelder ikke perpetual license rights lengre. Det betyr at i det øyeblikket du velger å ikke fornye kontoen din, så blir alle nøkler blokkert etter en stund. Du vil ikke kunne aktivere noen av lisensene du allerede har generert, og programvare som du kjører på Technet lisenser vil bli markert som piratkopier på sikt. (ikke ekte)

Det som er spesielt er at kunder som f.eks meg, som fornyet kontoen min i juni, fortsatt er under de gamle reglene. Så velger jeg å ikke fornye kontoen neste år, kan jeg beholde alle mine genererte nøkler for all fremtid. Også Windows 8 nøklene som kom nå i august. MEN om jeg velger å fornye neste år, så mister jeg alle disse rettighetene, også på alle mine gamle nøkler.

Så for min del, lønner det seg jo å ikke fornye kontoen neste år, og så heller lage en ny konto, betale mellomlegget for det første året, for å så beholde alle lisensene mine fra den gamle kontoen. På den nye kontoen kan jeg generere nye nøkler når det kommer ny programvare. Uansett, skulle ikke tro at Microsoft ønsker at folk avslutter kontoene sine, men jeg har fått det bekreftet at det er slik reglene er i alle fall.

Så piratene har virkelig greid å ødelegge Technet kontoene for alle betalende kunder. Det er helt sikkert.