170213office1

Oppdatert 07.mars 2013: Microsoft har nå snudd i denne saken, og lisensen kan nå flyttes mellom pcer hver 90.dag. Les mer her…

Office 2013 kom ut  i salg nå i år, men først nå begynner rapportene om de nye lisensbetingelsene å komme ut.

Både Office 2007 og Office 2010 har har en Home and Student versjon som har gitt deg mulighet til å kjøpe pakken til en redusert pris for å så kunne installere denne på opptil tre pcer i samme husholdning. Denne muligheten har Microsoft nå fjernet helt fra sine vanlige «betal en gang» produkter.

office_365

Det Microsoft nå har gjort er å lansere Office 365, som er en tjeneste der du enten betaler per år eller måned for måned. De har flyttet Office til skyen og du er ikke avhengig av programvare på pcen i lik grad som før. Er jo ikke en veldig dum tanke, når man tenker på at man ofte sitter på mange enheter og kan trenge tilgang her og der. Dokumentene lagres i en utvidet Skydrive tjeneste (20 GB følger med). Om du velger Office 365 kan du bruke denne på hele 5 enheter.

Så de har økt fra 3 enheter til 5 enheter, men på samme tid tvinger Microsoft deg da over på en tjeneste som koster penger per måned/per år så lenge du ønsker å bruke tjenesten.

microsoft_oem__35214_std

Tilbake til de vanlige Office 2013 pakkene. Med de nye betingelsene vil de fungere som en OEM versjon. Det betyr at om pcen din ryker og du får deg en ny pc, vil du kunne få problemer med å aktivere Office 2013 pakken på nytt. Nå skal det vel sies at det trolig løser seg om du ringer inn å forklarer situasjonen, men du har ingen garanti. Samme gjelder jo også at OEM lisenser har en tendens til å bli «nullstilt» etter en stund, slik at en ny aktivering noen måneder etterpå stort sett går greit. Men igjen, ingen garantier.

Samme gjelder jo også om du bytter hovedkort på pcen din.

Les mer her…. og her…. om dette.

Konklusjonen min er vel at det lønner seg mindre å kjøpe type Home and Student pakker når det gjelder Office 2013. Det har derfor blitt mer kostbart om du trenger Office 2013 på flere enn en pc. Office 365 er ingen dårlig løsning, men du må betale år etter år så lenge du ønsker å bruke tjenesten. Så på sikt blir det en dyr tjeneste.

Men om det viser seg at Office 365 kommer til å bli oppdatert automatisk til den nyeste Office versjonen i fremtiden, så er det kanskje ikke en så dum ide likevel. Da slipper en jo større utgifter på Office hvert tredje år.

Takk til Øistein Myge for tipset.

Office2013_Sku_Chooser