Microsoft har flere tilbud til ulike grupper av personer, selskaper etc som av en eller annen grunn har behov for å teste og utvikle programmer på Microsofts programvare. Et av de beste tilbudene der ute er BizSpark et program som gir nye selskaper «gratis» tilgang til de fleste av Microsofts programmer, inkludert Windows 7, Office 2007, Windows XP, Windows Server 2008 (alle versjoner og R2) etc. Du får også tilgang til Visual Studio 2008 Pro / Standard.

Før jeg skriver mer om alle fordelene så bør jeg skrive noe om hvem BizSpark er for:

BizSpark er for små selskaper som utvikler og selger programvare eller tjenester til kunder. Du må nå følgende kriterier for å kunne bli medlem:

 • At selskapet ditt driver med utvikling av programvare eller en programvare basert tjeneste som enten er en del av kjernevirksomheten eller som skal bli det.
 • At firmaet ditt er under 3 år gammelt og er privat eid (selskaper på børs etc kan ikke bli medlemmer, om selskapet ditt er delvis eller helt eid av et selskap som er registrert på børsen, kan du heller ikke bli medlem)
 • At du omsetter for under $1.000.000 (ca 6.000.000 kroner) per år

Om du kan si ja til disse tre kriteriene, kan du melde deg på hos Microsoft BizSpark.

Om du blir godtatt som medlem får du tilgang til MSDN som igjen gir deg tilgang til så og si all programvare fra Microsoft. Det er blitt noen begrensninger på klient programvare (som Windows 7) men du får likevel tilgang til følgende klient programvare:

 • Windows 7 Ultimate (2 lisenser + 2 N lisenser)
 • Windows 7 Professional (2 lisenser + 2 N lisenser)
 • Windows 7 Home Premium (2 lisenser + 2 N lisenser)
 • Windows 7 Starter (2 lisenser + 2 N lisenser)
 • Office Enterprise 2007 (2 lisenser)
 • Office Professional 2007 (2 lisenser)
 • Office 2007 Professional Plus (2 lisenser)
 • Office Ultimate 2007 (2 lisenser)
 • Windows XP Home Edition (2 lisenser + 2 N lisenser)
 • Windows XP Professional (2 lisenser + 2 N lisenser)

Av server programvare får du tilgang til nesten alt Microsoft har tilgjengelig.

Noen eksempler er:

 • Windows Server 2008 R2 (Standard, Enterprise og Web)
 • Windows Server 2008 (Standard, Enterprise og Web)
 • Windows Server 2003 R2 (Standard, Enterprise og Web)
 • Visual Studio 2008 Professional Edition (og standard)
 • Windows Essential Business Server 2008 Standard and Premium
 • Windows Small Business Server 2008 Standard and Premium
 • SQL Server 2008 Standard (x86, x64)
 • SQL Server 2008 R2 Express
 • BizTalk Server 2009 Enterprise Edition
 • Windows Home Server

Full liste kan du se her….

De fleste programmer kommer enten med 10 lisenser, eller muligheten til å aktivere samme lisens 10 ganger. Av klient software (som Windows 7) kan du laste ned programvaren i alle språk som den finnes i, inkludert norsk. Det meste av server programvare finnes kun i engelsk (og fransk etc). Det betyr at du kan laste ned både Windows 7 og Office 2007 i norsk utgave, uten språkpakker etc.

Blir du medlem koster det deg ingen ting….»Hva gir Microsoft bort gratis programvare??» sier du kanskje. Nei, etter tre år, eller når du melder deg ut (før det har gått tre år) må du betale $100 i «gebyr». Dette er likevel en utrolig liten sum for tre år med MSDN tilgang og tilgang til så og si all programvaren Microsoft kan tilby. MSDN koster fra 4.200 kroner og oppover i året. Pakken du får med her, koster over 6.000 kroner per år.

Hvordan bli medlem?

For å bli medlem, og som et resultat av utbredt misbruk i fjor, krever også Microsoft at du/selskapet ditt har aktive hjemmesider, som bl.a beskriver selskapet og hva du driver med. Epost adressen du bruker for å bli medlem og som kontaktadresse må tilhøre domenet til hjemmesidene. Altså om mine firma hjemmesider er http://myhken.com må epost adressen jeg bruker være bareentest@myhken.com. Gratis epost adresser som @live, @hotmail, @gmail etc vil ikke bli godkjent.

Du kan velge å melde deg inn enten direkte hos Microsoft (de kontakter deg da på mail der de spør om diverse info rundt selskapet ditt), eller du kan melde deg inn via en BizSpark partner. F.eks Godaddy som leverer domener, webhotell etc, er en BizSpark partner som du kan melde deg på via. Denne partneren går da god for deg, og prosessen går raskere. Uansett pleier man å få tilgang i løpet av to – tre dager om du har fylt inn riktig info og du faktisk har en hjemmeside med en bedriftsprofil.

Det er ikke noe som hindrer personer med enkeltmannsforetak eller lignende til å søke om å bli medlem. Microsoft krever ikke noe organisasjonsnummer, og krever heller ikke noen kredittkort opplysninger av deg. Siden dette er et veldig godt tilbud, så har selvsagt en rekke personer (flere tusen) prøvd å bli medlemmer basert på falsk informasjon. Microsoft sjekker derfor opp informasjonen mer nøye nå enn de gjorde i fjor. Som et resultat har en rekke kontoer blitt sperret i den siste tiden.

Lisenser, kan jeg selge dem?

Lisensene du får kan ikke selges eller gis bort til andre. Lisensene er ment til bruk slik at du får utviklet og testet din egen programvare eller programvare baserte tjenester på Microsofts plattform. Du bryter med EULA betingelsene om du bruker lisensene internt på dine egne pcer, der du ikke driver med utvikling og testing. Men det er umulig for MS å sjekke dette, og det handler om hvor mye respekt du har for EULA betingelsene eller ikke.

Skulle du falle for fristelsen til å selge eller gi bort lisenser fra din MSDN konto, og MS finner ut av det, vil kontoen bli sperret raskt, og alle lisenser på den kontoen blir svartelistet. Og MS vil nok gjøre det de kan for å spore deg opp.

Alle små selskaper som ikke har mye kontanter til å kjøpe Microsoft produkter til å utvikle og teste på bør vurdere å melde seg inn i BizSpark. Det samme gjelder jo enkelt personer som også ønsker å utvikle og teste Microsofts produkter, som de på ett eller annet tidspunkt kan tenke seg å selge.

Sjekk ut, og eventuelt meld deg på hos Microsoft BizSpark.

Hva skjer når jeg har meldt meg ut, eller det har gått tre år?

Når du melder deg ut, eller det har gått tre år mister du MSDN tilgangen. Det betyr at du ikke kan få tak i nye lisenser og oppdateringer (som ikke kan lastes ned fra MS ordinære sider). Men du kan fortsatt bruke alle de lisensene du har fått og du kan bruke programvare du har lastet ned, så lenge du bruker den i henhold til EULA betingelsene.

Det betyr at du fortsatt ikke kan bruke Windows 7 lisensen på en vanlig pc, som du ikke bruker til å utvikle eller teste programvare på.