ubuntu1logo mintlogo w7logo1

Den evigvarende diskusjonen på hva som er best å bruke mellom Linux og Windows har fått mer vind i seilene denne uken, da Ubuntu ble lansert i versjon 9.10. Dette er nok stort innen Linux leieren, og jeg tenkte jeg fikk ta en titt på dette gratis operativsystemet. Blant Linux distroene har jeg min egen favoritt Linux Mint 7 og sammenligner derfor Ubuntu 9.10 mot denne.

Siden jeg er helt inne i Windows 7 verdenen om dagen, tenkte jeg å sammenligne Ubuntu, Mint og Windows 7. Tror dette blir del en av minst to deler. Første delen, altså denne, vier jeg til å vise oppstart og skrivebord på alle tre systemer. Del to tenker jeg å bruke til å vise hvordan man installerer et program på alle tre pcene. Skal da prøve å finne et program som kan installeres både på Windows og Linux.

Jeg må si at jeg har prøvd det meste av Linux distroer, men som den Windows mannen jeg er, er det ikke så enkelt å gå over til Linux. For hva enn Linux folkene sier, så føles det som å gå tilbake flere år i tid når man bruker Linux. Greit nok at de har fått grafiske brukergrensesnitt, men likevel, det er tungvint å jobbe i Linux. Og er du av typen som spiller spill (og da snakker jeg ikke om kabal) så er jo Linux stort sett ubrukelig uansett. Det betyr at du enten må ha to installasjoner på pcen din (en Linux og en Windows) eller egen pc til spilling. Personlig foretrekker jeg å slippe dualboot og kun forholde meg til ett operativsystem på pcen jeg bruker.

Fordelene med Linux er at det meste er ferdig installert når du først starter opp. Den har alt fra epost klient, nettleser, OpenOffice etc ferdig installert. Den kommer også med de fleste av språkene ferdig på platen og du kan fint velge norsk under installasjonen. Nå skal det sies at Windows stort sett har alle disse basic programmene installert de også, men skulle du ønske mer avanserte utgaver, så må du kjøpe f.eks Office pakken etc. Men basic delen ligger jo der fra før av. Så derfor blir det feil å si at Linux er så mye bedre enn MS på den fronten.

Når det gjelder driverstøtte har Linux til nå hatt en liten fordel, men nå som Windows 7 kom føler jeg at den fordelen er borte. Windows 7 finner i alle fall de fleste drivere til pcer laget i tiden før W7 kom uten problemer, og nettkort (både kablet og trådløse) blir bl.a funnet automatisk, og W7 kobler seg opp mot nett for å laste ned de nyeste driverene så fort du er på nett. Derfor har Windows 7 nærmet seg Linux enda mer, og det skal ikke være store forskjellen på de to systemene nå mer. Men det skal sies at Linux oppdateres oftere enn Windows, noe som betyr at Linux om 6-12 måneder nok har bedre driverstøtte på nyere pcer enn det Windows 7 da vil ha.

Men nå viser jeg dere Ubuntu 9.10

Installasjonen går smertefritt, og har nå faktisk flere bilder å trykke gjennom enn Windows 7 før du får startet. Men er likevel veldig enkel å forholde seg til.

Oppstart av Ubuntu 9.10, nesten litt kopiering fra Windows 7 med den linja under som er animert, ligner veldig på W7 sin…

Pålogging, enkel oversikt over brukerkontoene, og du trykker på den kontoen du vil logge inn på, og skriver eventuelt passord.

Skrivebordet i Ubuntu 9.10. Personlig synes jeg dette ser utrolig stygt ut, og ville aldri ha brukt dette på pcen min til daglig. Nå kan det meste endres på, men likevel, dette er ikke mye pent.

Ubuntu opererer ikke med en startknapp slik som Windows, men har flere startmenyer du kan velge mellom.

OpenOffice 3.1.1 er ferdig installert og på en måte er det jo bra, men Windows 7 har jo også en enkel tekstbehandler, så wow faktoren er ikke stor. Nå skal det sies at Open Office er det beste gratis alternativet til Office (i alle fall til Office 2010 basic kommer) så selvsagt et lite pluss her. På Windows kan du selvsagt også kjøre OpenOffice, men du må laste det ned først.

Store ord om Linux Ubuntu 9.10

Så går jeg over til Linux Mint 7, som er min favoritt blant linux distroene:

Dette her er en fordel med Linux distroer, de fleste kommer med en LiveCD som du booter fra, da får du opp en versjon av operativsystemet som du kan teste ut før du eventuelt installerer. Dette er en kjempe fordel fremfor Windows, som du ikke får testet ut før du installerer.

Norsk kan selvsagt også velges her, og da går resten av installasjonen på norsk, samt selve operativsystemet blir norsk.

Installasjonen av Linux Mint 7 64bit er rask og effektiv.

Installasjonen av Linux Mint 7 går like greit som en hver Linux distro. Det er ikke mange valgene før du er ferdig satt opp. Du kan også her velge mellom de fleste språkene ferdig installert, noe som må sies er en fordel ovenfor Windows.

Påloggings bildet på Linux Mint 7

Skrivebordet på Linux Mint er mye renere og penere enn Ubuntu, og jeg foretrekker denne stilen fremfor den mer «gamle» stilen i Ubuntu 9.10

Linux Mint opererer med startknapp som i Windows, og overgangen er derfor noe mindre. Den gir deg en enkel oversikt over de programmene du har, og sorterer i ulike seksjoner som kontor etc…

OpenOffice er også installert i Mint, men kun versjon 3.0.1. Når jeg prøver å søke etter oppdateringer til Mint, finner den ingen, noe som er rart siden OpenOffice nå er i versjon 3.1.1

Da går jeg over til Windows 7:

Oppstarten er nokså lik som de andre…

Påloggings bildet på Windows 7

Skrivebordet på Windows 7 er som Linux Mint rent og pent, og stilfullt. Dette liker jeg veldig godt personlig.

Windows 7 bruker selvsagt startmeny og den er nokså oversiktlig og grei. Nå har jeg installert noen ekstra programmer på denne installasjonen, men likevel, grei å oversiktlig.

Windows kommer med Wordpad installert og den har fått en oppgradering siden sist, og gir derfor ganske greie basic funksjoner. Men OpenOffice Writer er bedre enn Wordpad så vil du ha noe gratis, så laster du ned OpenOffice. Vil du betale for det, er Office 2007 hakket bedre enn Open Office, særlig når det gjelder regneark. Det skal også sies at med Linux får du HELE OpenOffice pakken, altså alt fra skriveprogram, regneprogram til fremviser (ala Powerpoint). Mens på Windows 7 får du kun Wordpad ferdig installert.

Oppstartstider

Når det gjelder oppstartstider på alle tre versjonene så har jeg tatt tiden fra jeg starter til jeg kan logge på på alle tre pcene.

Linux Mint – 49 sekunder
Ubunt 9.10 – 48 sekunder
Windows 7 – 54 sekunder

Tidene er fra jeg «slår på» den virtuelle pcen, til jeg kan skrive inn brukernavn/passord. Linux er uansett kjappere enn Windows etter pålogging, da Windows jobber mer mot disken etter selve påloggingen. Men også her har Windows 7 blitt MYE bedre enn Vista.

Da har jeg vist dere forskjellen mellom de tre versjonene. I morgen kommer jeg med del to, der jeg skal teste å installere et program på alle tre installasjonene. Så skal vi se om det er noe forskjell på den delen.

LES DEL 2 HER….