I dag fant jeg denne artikkelen på TV2.no og da fant jeg dette innlegget jeg skrev i forbindelse med en sak i VG for en stund tilbake. TV2 artikkelen nevner heldigvis de fleste gode backup metodene som jeg også mener må til, men les gjerne min artikkel likevel og se om du ikke får noen tips fra en som virkelig er opptatt av backup.

VG.no hadde følgende sak på forsiden sin nå «Slik lever bildene dine evig» for en god stund siden. Saken handler om hvordan du kan sikre at bildene du tar i dag med digital kameraet ditt ikke er borte om 1 år eller 20 år. Sakens kjerne handler om backup, og dette er det viktigste poenget. Ikke stol på pcen du har hjemme skal holde i 5-10 år. Gjennomsnittlig levetid på en harddisk er 3 år, og det er jo ingen tid i det hele tatt i den store sammenhengen.

Artikkelen nevner flere backup metoder, som å brenne filene ut på CD/DVD plater (også Gull DVD plater), eksterne disker eller internett baserte tjenester. Men her missviser artikkelen litt. For saken sier «Slik lever bildene dine evig», men å påstå at om du lagrer bildene dine på en eller annen nettside så er du garantert å ha bildene dine i sikkerhet for all fremtid er ikke riktig.

Slike selskaper dukker opp i store mengder, og alle konkurrer om pris. Som forbruker har vi en tendens til å velge det som er billigst, uten å tenke over hva det egentlig betyr. I tillegg vet man at internett selskaper ikke akkurat lever for alltid. Derfor ville jeg aldri stolt på et firma som eneste backup av bildene mine, med tanke på lagring for «all fremtid».

samsungf1

Her er metoden for å virkelig sikre bildene dine for «all fremtid» og det er harddisker. Og ikke eksterne disker, men interne disker som du kan kjøpe til en veldig billig penge om dagen. Metoden er å ta backup av alle bildene dine på en ekstra intern harddisk, som du så enten legger i en bankboks om du har en, eller som du leverer til noen som ikke bor i samme hus som deg. Neste gang du tar backup leverer du backupen til noen andre igjen. På denne måten finnes det flere fysiske backuper rundt om kring, som ikke går tapt om huset brenner ned. En intern harddisk, som du etter at du har tatt backup, pakker inn i plast og legger den i noe som beskytter den litt, skal kunne overleve ganske så mange år uten problem.

Denne sikkerheten øker jo flere slike disker du har liggende rundt om kring. En 250 GB disk koster i dag rundt 350 kroner og det er en engangs investering. Og den dagen ulykken virkelig er ute, så vil det gå MYE fortere å få tilbake bildene fra en slik disk enn å laste dem ned fra nett. Mine bilder tar over 100 GB med plass, og med de tjenestene jeg har testet ut ville det tatt uker å laste ned filene. Og ikke å snakke om hva det koster meg i året for en slik tjeneste.

Uansett hvordan du velger å løse dine utfordringer, er backup nøkkelen, og helst flere backuper fordelt på ulike steder og eventuelt tjenester. Og mister du en av dem, så har du likevel flere kilder å ta av. Da begynner du å snakke om hvordan du kan lagre bildene dine for «evig» tid.

———

TV2