Som jeg skrev i går… har Microsoft nå kuttet kraftig i antall produktnøkler på de mest populære programmene på Technet. Dette gjelder per dags dato Aceess 2007/2010, Office 2007, Office 2010, Windows 7 og Windows XP. Det største kuttet har de som har Technet Standard fått, med en reduksjon på hele 80% fra 10 nøkler til 2. Technet Pro, har fått en reduksjon på 50% fra 10 til 5 nøkler.

Unntaket for Windows 7 er om du har Technet Pro for da får du med en MAK nøkkel med 500 aktiveringer som gjelder for både Windows 7 Enterprise og Professional.

Men hva betyr dette i praksis og hvordan kan du benytte deg av de produktnøklene du nå har? Det skal jeg skrive litt om her.

Hva betyr kuttet i praksis?

I praksis betyr dette at du har fått redusert muligheten til å aktivere mer enn to produktnøkler per produkt. Men hver nøkkel kan aktiveres 10 ganger automatisk, og ett sted mellom 15-25 ganger over telefonen. Så i praksis betyr det at 1 nøkkel = 10 aktiveringer.

Du har derfor 20 aktiveringer per produkt om du har Technet Standard og 50 aktiveringer om du har Technet Pro, i tillegg til MAK nøkkelen.

MAK nøkkelen kan aktiveres det antallet som nøkkelen gir deg. For alle produkter, med unntak av Vista Enterprise (100 akt.) så er det 500 aktiveringer. Når du har brukt dem opp, må du ringe inn til MS for hver gang. Men 500 aktiveringer er mye.

Hvordan kan jeg benytte meg av produktnøkkelen?

Det er mange rykter om hvordan du kan benytte en Technet retail nøkkel. Men etter å ha sjekket litt rundt hos Microsoft, og etter å ha gjennomført en stor test her hjemme, kan jeg fortelle deg følgende:

En Technet Retail nøkkel kan brukes til å:

  • Aktivere 1 pc ti ganger
  • Aktivere 10 pcer en gang osv.

Disse pcene kan kjøres samtidig, så det betyr at om du f.eks som meg har virtuelle pcer, kan du uten problem bruke EN nøkkel på 10 aktive pcer, som alle er koblet på nett, som alle får oppdateringer etc.  Dette er en stor forskjell på en vanlig butikk lisens og en Technet lisens.

Dette gjelder både Windows 7 og Office 2010, som jeg nå har testet med. Men Office 2007 skal også fungere på samme måte. Litt mer usikker på Windows XP, men det skal også fungere på samme måte.

Testen jeg gjennomførte her hjemme gikk ut på at jeg satt opp tre virtuelle pcer, alle med Windows 7 Home Premium og Office 2010 Standard.

  • Pc nr 1 kjørte Windows 7 HP 32bit norsk utgave + Office 2010 Standard 32bit norsk
  • Pc nr 2 kjørte Windows 7 HP 64bit norsk utgave + Office 2010 Standard 64bit norsk
  • Pc nr 3 kjørte Windows 7 HP 32bit engelsk utgave + Office 2010 Standard 32bit engelsk

Alle tre pcene ble satt opp på likt. Og lisensene ble aktivert fortløpende. Alle tre brukte NØYAKTIG den samme nøkkelen. Valgte å manuelt aktivere over internett, og hadde ingen problemer med å aktivere pcene fortløpende. Så ingen problemer med å bruke samme lisens på ulik bit versjoner eller språk.

Alle pcene lastet ned alt av oppdateringer, jeg la inn Microsoft Security Essentials på alle tre, og pcene kjører nå på serveren.

Ut i fra dette vil det si at Technet fortsatt gir grei valuta for pengene. Du har minimum 20 aktiveringer per produkt (Win7 Starter er et produkt, Win7 HP er et produkt osv), max 50 aktiveringer per produkt om du velger Technet Pro.

I tillegg får du sammen med Technet Pro en MAK nøkkel til Windows 7 Enterprise og Proffesional som gir deg 500 aktiveringer for disse to utgavene til sammen. Her kan du også kjøre 500 pcer med samme nøkkel på samme tid, men når den er brukt opp, så er den brukt opp.

Håper dette hjelper litt på, og at jeg her viser at 1 nøkkel ikke betyr 1 pc, men at 1 nøkkel gir deg mange muligheter, men max 10 aktiveringer automatisk.