Dette er fortsettelsen på innlegget fra i går: http://samfunn.myhken.com/?p=838, og i dag vil jeg ta for meg brukervennligheten i alle tre versjonene. Og da særlig installering.

Litt annen info først. Noen har spurt meg om hvilket diskforbruk de ulike versjonene har etter installering, og på min virtuelle pc (det er jo ikke så mye drivere så installeres der) bruker de ulike versjonene følgende:

  • Ubuntu 9.10 – 2.6 GB
  • Mint 7 – 2.4 2.4 GB
  • Windows 7 – 5.4 GB

Windows øker raskt i diskforbruk etter installasjon, når man begynner å installere programmer, så Linux er en del bedre på dette området.

Jeg forbinder Linux med tungvint installering, men det er en stund siden jeg har prøvd og det blir spennende å se om det har blitt lettere å installere programmer. I denne testen har jeg gjort en vanlig installasjon, altså lastet ned et program (Picasa) fra internett og installert det samme på alle tre versjonene. I Linux finnes det en liste (programvare bibliotek?) som inneholder det meste, og en installasjon herfra ville nok vært enklere. Men hele poenget var å vise hvordan man laster ned og installerer et program på alle versjonene.

Jeg kan vel allerede nå konkludere med at det har blitt lettere å installere programmer i Linux enn det var tidligere, men skal nå vise dere hvordan det gikk:

Ubuntu 9.10: installering av Picasa

ubuntuinst1

Jeg velger her pakke nr to siden den står er til Ubuntu. Her ser du en liten bakdel siden det finnes så mange Linux distroer å velge mellom, og som du vil se i Mint 7 testen, er det ikke enkelt å vite når ikke distroen din står på listen.

ubuntuinst2

Filen lastes ned, alt ser bra ut.

ubuntuinst3

Jeg dobbeltklikker så på filen og får da opp dette, og trykker på Installere pakke knappen til høyre.

ubuntuinst4

Ubuntu 9.10 ber meg så å skrive inn passordet jeg laget under installasjonen.

ubuntuinst5

Og installeringen starter.

ubuntuinst7

Når installeringen er ferdig, går jeg opp på start menyen og under grafikk ligger nå Picasa

ubuntuinst8

Picasa starter opp og viser meg (det sto jo før jeg startet også) at dette er en Beta versjon. Uansett installasjonen gikk enkelt å greit, og dette burde alle kunne klare.

Linux Mint 7: Installering av Picasa

mintinst1

ubuntuinst1

Laster ned via Firefox, men som du ser fra bildet til Ubuntu så er det ikke lett å vite hvilken versjon man skal velge når man har Linux Mint 7. Den distroen står ikke på listen. Nå har jeg hørt at Mint er basert på Ubuntu, men det er absolutt ikke alle som vet det. Dette er en klar bakdel med så mange distroer, og faren for at man laster ned feil er stor.

mintinst2

Laster ned filen…

mintinst3

Her får jeg opp meldingen at samme versjon er tilgjengelig i programvarekanal, så jeg kunne nok installert Picasa derfra, men velger å installere denne versjonen.

mintinst4

Her spør den også om root passordet, her står det plutselig på engelsk…

mintinst6

Installasjonen går så helt greit og smertefritt.

mintinst7

Picasa legger seg under startmenyen og grafikk.

mintinst8

Picasa 3 er fortsatt i Beta versjon for Linux, men fungerer ellers helt greit.

Windows 7: Installering av picasa

w7inst1

Firefox er ikke installert fra start i Windows 7, så laster ned Picasa fra Inter Explorer.

w7inst2

IE 8 har flere sikkerhetsinnstillinger, og jeg må trykke på den blå linjen for å få lastet ned Picasa

w7inst3

Filen er bare på ca 10 MB i Windows, mens den er på 30 MB i Linux. Har du treg linje så har dette noe å si, ellers har det liten betydning.

w7inst4

Installasjonen starter greit, og går kjapt.

w7inst5

Picasa legger seg på skrivebordet i Windows (og på startmenyen) og det er derfor litt enklere å finne Picasa i Windows i forhold til Linux, men det er ikke snakk om noen veldig stor fordel.

w7inst6

Her er Picasa startet og som du ser er den i en nyere versjon enn Linux versjonen som kun er i Beta enda. Funksjonene er likevel nokså like.

Konklusjon:

Det hr blitt lettere å installere programmer lastet ned fra nett i Linux enn det var tidligere. Likevel er du avhengig av at du får lastet ned riktig pakke til den distroen du har, og det er ikke alltid like lett å vite hva din distro har av underliggende versjon.

Linux har også en fordel ved at de har et stort programvare bibliotek som gjør installasjonen enda lettere for alle programmene som ligger der, og de blir også oppdatert jevnlig. Noe slikt har ikke Windows.

Installasjonen i Windows gikk likevel noe kjappere siden det var mindre spørsmål som dukket opp under installasjonen. Men det er snakk om små forskjeller.

Derfor må jeg konkludere med at Windows gjør det enklest å installere, men Linux ligger ikke langt bak og har gjort det mye enklere når du først finner riktig pakke å installere.